Filter de berichten Rubrieken   

Filter de berichten Rubrieken

Blijf op de hoogte
Ontvang 2 maandelijks
de Galaxyz 5 Update

Blijf op de hoogte
Ontvang 2 maandelijks de Galaxyz 5 Update

Blijf op de hoogte
Ontvang 2 maandelijks
de Galaxyz 5 Update

Verkiezingsfraude?
Alert op risico’s

De verkiezingen staan weer voor de deur en zoals iedere keer sinds 2006 komt daarmee de betrouwbaarheid van het verkiezingssysteem ter sprake, getuige de recente gebeurtenissen in de VS...

Mailbox gekraakt
Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd een mailbox van een belangrijk lid van de democratische partij gekraakt en gebruikt om de partij in diskrediet te brengen. Daarnaast werd er nepnieuws verspreid en waren er andere activiteiten - allemaal gericht op het beïnvloeden van de uitslag. Er wordt nu met een beschuldigende vinger naar Rusland gewezen, die hiermee een meer pro-Russische regering in het zadel zou willen helpen.

Alert op risico’s
Nu er in Europa ook verkiezingen aankomen in onder andere Nederland, maar ook in Duitsland en Frankrijk, worden de politici hier nu ook zenuwachtig en vraagt men zich af of wij wel voldoende beveiligd zijn tegen dit soort zaken. Uit voorzorg is er nu besloten ouderwets met potloden te blijven stemmen - er is niemand die hier invloed op uit kan oefenen, toch? Maar nu blijkt dat de software die de getelde stemmen optelt en verwerkt ook niet bepaald goed beveiligd is en dat ons stemproces kwetsbaarder is dan je zou vermoeden. We zijn al snel geneigd te denken dat ons kleine kikkerlandje niet veel te vrezen heeft en dat er toch geen buitenlandse partijen geïnteresseerd zijn in onze politiek, maar in Europees verband is het voor externe partijen zeker van belang wat voor regeringen er aan de macht zijn. Terug naar analoog (met de hand tellen) lijkt hier de oplossing. En toch, als de analoge processen alsnog gedigitaliseerd worden op een onbeveiligd systeem, dan schieten we er niets mee op. Zo zie je maar weer dat beveiliging van informatiestromen een steeds belangrijkere rol krijgt in alle lagen van onze moderne samenleving.

05.03.2017

 

 
Algemene Voorwaarden     Privacybeleid     Disclaimer
Servicedesk tijdens kantoortijden bereikbaar op: 088 - 42 52 900