Filter de berichten Rubrieken   

Filter de berichten Rubrieken

Blijf op de hoogte
Ontvang 2 maandelijks
de Galaxyz 5 Update

Blijf op de hoogte
Ontvang 2 maandelijks de Galaxyz 5 Update

Blijf op de hoogte
Ontvang 2 maandelijks
de Galaxyz 5 Update

Tips tegen cyberpesten
op het werk

Jaarlijks zijn een half miljoen werknemers het slachtoffer van pesten. Sociale media, mobiele telefoons en e-mail hebben pestkoppen de mogelijkheid gegeven om hun slachtoffer altijd en overal lastig te vallen. Daarom vijf tips om cyberpesten tegen te gaan.

1) Benoem het probleem - Iedereen heeft recht op een veilige en gezonde werkplek en pesten hoort daar niet bij. Pesten is niet een geintje waar je tegen moet kunnen. Pesten is beschadigend; wie wordt gepest, is vaker ziek, voelt zich minder inzetbaar en is minder productief. Door het probleem te benoemen, weet het slachtoffer dat het niet aan hem/haar ligt en kan dan de nodige stappen nemen.

2) Blijf kalm - Hoewel de mail misschien vol kwetsende onwaarheden of venijnigheden staat, probeer je niet emotioneel te laten raken. Dit zegt niets over jou, maar alles over de pester. Laat je niet verleiden om mee te gaan in het gedrag en op jouw beurt een mail of bericht vol vuilbekkerij te sturen of te plaatsen. Het beste is om een pester te negeren. Moet je uit de aard van het werk contact hebben met de pester, hou je antwoord dan zakelijk. Gun jezelf even de tijd om te bekomen van de eerste emoties. Dit helpt je om inhoudelijk te reageren. Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers die zakelijk blijven, eerder worden geloofd en meer steun krijgen dan mensen die geëmotioneerd hun verhaal doen.

3) Meld pesterijen binnen de organisatie - Hoe langer pesterijen voortduren, hoe schadelijker de situatie is. Meld onwenselijk gedrag bij je leidinggevende. Is deze juist de dader? Praat dan met de vertrouwenspersoon, HR of de vakbond.

4) Leg een dossier aan - Je eerste reflex is waarschijnlijk om aanstootgevende mails te verwijderen. Maar zonder bewijs wordt het jouw woord tegen dat van de pester. Print en bewaar alle mails of berichten waarin de pester grenzen overschrijdt. Laat deze ook zien wanneer je melding maakt van cyberpesten.

5) Doe aangifte van bedreigingen - Schakel de politie in wanneer de berichten of mails dreigementen bevatten of wanneer er sprake is van stalking. Ook wanneer de pester of stalker zijn berichten anoniem verstuurt, kan de politie veel informatie achterhalen. Wanneer de pester je mailt op persoonlijke accounts, kun je dit melden bij de internetprovider. Gebruikt de pester Facebook of andere sociale media, meld dit dan ook daar. Vergeet niet om bewijzen van het pesten of stalking mee te sturen.

05.03.2017

 

 
Algemene Voorwaarden     Privacybeleid     Disclaimer
Servicedesk tijdens kantoortijden bereikbaar op: 088 - 42 52 900